Loading...

Gouden Tips voor gezond drinken

Water is belangrijk voor een goede en gezonde werking van je lichaam. Water regelt de lichaamstemperatuur, is van groot belang bij de spijsvertering, houdt je huid mooi en soepel en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Per dag verlies je 2 tot 3 liter water. Het is belangrijk om dit aan te vullen door voldoende te drinken. We delen graag een aantal Gouden Tips hoe je dit het beste kunt doen.


golden rule

Heb water bij de hand: gebruik een goede waterfles. Zo spaar je het milieu

Ken het advies voldoende drinken
Lees verder

golden rule

Hou bij hoeveel je drinkt

golden rule

Negeer frisdrank, vruchtensap en
alcohol. Drink suikervrij
Lees verder


golden rule

Drink water, je beste keus

golden rule

Neem regelmatig een paar slokken water
en voorkom dorst

golden rule

Vergeet je te drinken?
Gebruik onze App
Lees verderVergeet frisdrank, energie drankjes en vruchtensappen.
Deze bevatten veel suiker en zijn een belangrijke veroorzaker
van gaatjes, overgewicht en diabetes II.

Hoeveel water is voldoende?

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) geeft het advies dat vrouwen (vanaf 14 jaar) met 1,6 liter per dag genoeg water drinken. Mannen (ouder dan 14 jaar) hebben voldoende aan 2,0 liter water per dag.

Dit advies geldt bij een matige fysieke inspanning (‘kantoorbaan’) en bij milde omgevingstemperaturen (tot circa 23 graden). Lees meer over dit advies op de website van de EFSA.
Lees meergeslachten water

Voldoende bewegen is belangrijk voor een gezond gewicht,
suikervrij drinken is absolute noodzaak.

Voorkom dorst en drink suikervrij

Voorkom dorst wanneer je gezond wilt drinken. Met dorst stijgt ook de lichaamstemperatuur. We willen dan graag afkoelen wat we het snelst doen met een koude drank. De verleiding is dan groot om voor een gekoelde frisdrank of vruchtensap te kiezen. Maar we gaan snoepen om onze dorst te lessen: we krijgen onnodig veel suiker en calorieën binnen. Een blikje frisdrank bevat snel 7 klontjes suiker. Hoeveel suiker er in dranken zit, zie je op de afbeelding hiernaast.

De 'vloeibare snoep' heeft direct invloed op ons gewicht: met 1 liter frisdrank of vruchtensap per dag komen we 1 kilo per maand aan en neemt het risico op diabetes II (suikerziekte) met 60% toe. Hierom adviseren de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf om suikervrij te drinken.

Een beetje suiker kan, maar heel veel minder dan we denken en doen. De gemiddelde Nederlander gebruikt 150 gram suiker per dag. De Wereld- gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen om minder dan 25 gram suiker (5 klontjes) per dag te gebruiken. Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar is het advies om minder dan 18 gram (4-5 theelepeltjes) te gebruiken. Deze hoeveelheden zitten snel in ons vaste voedsel. Zo zit er (veel) suiker in koekjes, tomaten ketchup, ontbijtkoek, chocolade en een ijsje, maar ook in kant-en-klaar maaltijden, pastasaus en een krentenbol. Met één glas frisdrank of vruchtensap erbij, gaan we direct over het advies van minder dan 25 of 18 gram suiker heen. Drink dus in ieder geval suikervrij!
water choice

Artsen, tandartsen en professionals adviseren:
'drink voldoende water en maak dit je dagelijkse routine'.

water choice

Gedehydrateerd of uitdrogen

Bij dorst ben je 1-2 % gedehydrateerd. Deze mate van vochtverlies heeft een negatief effect op je concentratievermogen, humeur (minder vrolijk, minder humor) en de mogelijkheid om fysieke inspanning te leveren. Daarbij, vanaf het 50e levensjaar neemt het dorstgevoel geleidelijk af. De dorstprikkel wordt pas merkbaar wanneer we verder zijn uitgedroogd. Maar de overige symptomen worden ondertussen wel sterker en er kunnen meer fysieke ongemakken ontstaan als hoofdpijn of zelfs flauwvallen.

Sportdranken zijn ontwikkeld voor topsporters.
Ieder ander: drink gewoon water.

water choice

Gezond drinken in 2 eenvoudige stappen

Stipp® stimuleert om water te drinken, maakt bewust hoeveel water je drinkt en je ziet met één oogopslag of je voldoende drinkt zoals met het EFSA advies wordt aangegeven.

Hoe kan dit?
Stipp® heeft twee volume strepen: één voor vrouwen (400 ml) en één voor mannen (500 ml). Stap 1: vul de fles tot je niveau.

Stap 2: draai de schijf boven op de dop met de klok mee en zet deze bij je eerste fles op 1 gevulde stip. Telkens wanneer je de fles weer vult, draai je de schijf ook een stand verder. In één oogopslag zie je hoeveel je drinkt en met 4 gevulde stippen drink je voldoende water: vrouwen 1,6 en mannen 2,0 liter.

water choice
water choice

Kun jij al zeggen:
'ik drink gezond, ik drink suikervrij' ?

HYDRANOME®: GEZOND DRINKEN

Gezond drinken, is suikervrij drinken èn voldoende drinken.
Dit doe je met groene en/of zwarte thee, filterkoffie en WATER.
Gezond drinken wordt aanbevolen door de professionals in de gezondheidszorg.

Meer informatie over gezond drinken lees je op de volgende websites Gezondheidsraad, het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en Harvard Medical School.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief, ook voor kortingen en aanbiedingen.